Infestations of the coffee berry borer, Hypotenemus hampei (Coleoptera: Scolitydae) in coffee-growing areas of the State of Mexico, Mexico
Main Article Content
Currently, the coffee berry borer (Hypotenemus hampei) is the most economically important pest of coffee cultivation and is present in most of the coffee growing areas of the world. In Mexico it is found in all coffee producing states, in municipalities catalogued as "Zones under phytosanitary control" by the Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria (National Service of Health, Safety and Agroalimentary Quality). Its attack reduces the harvest yield and affects the quality of the bean. In the state of Mexico since 2017 it had only been reported in one of its eight municipalities with coffee production. In order to detect the presence and distribution of the pest, trapping and sampling of the CBB was carried out on farms in the coffee-growing region in the south of the state of Mexico. As a result, in November 2021 it was found present in a plot in the locality of Rincón del Cristo in the municipality of Sultepec and in March 2022 it was found in the locality of Las Joyas in the municipality of Amatepec. In both municipalities, sampling in previous cycles carried out by the SENASICA coffee program had not detected the presence of the pest. Considering the probable absence of natural enemies, the lack of knowledge of the insect's management and control in the region by coffee growers, the rapid distribution and infestation, and the damage to production and bean yield, it is considered necessary to give priority to this new phytosanitary condition reported in this study.
Alvarado, V. (2018). Distribución espacial de Hypothenemus hampei Ferrari en agro ecosistemas cafetaleros de la selva central del Perú. Bosques Latitud Cero, 8(1), 58-69. https://revistas.unl.edu.ec/index.php/bosques/article/view/413
Bacca, T., Delgado-Gualmatan, W. L., Lagos-Burbano, T. C., & Gutiérrez, Y. (2021). Effect of altitude and shade of coffee on infestation by Hypothenemus hampei (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae) in Nariño, Colombia. Boletín Científico. Centro de Museos. Museo de Historia Natural, 25(2), 43-58. https://doi.org/10.17151/bccm.2021.25.2.3
Barrera, J. F. G. (2017). Broca del café Hypothenemus hampei (Ferrari) Coleóptera: Scolitidae. [Ficha técnica 73]. Secretaria de Agricultura y Desarrollo Rural. https://prod.senasica.gob.mx/SIRVEF/ContenidoPublico/Roya%20cafeto/Fichas%20tecnicas/Ficha%20T%C3%A9cnica%20Broca%20del%20cafe.pdf
Barrera, J. F. G., Villacorta, A., & Herrera, J. (2004). Fluctuación estacional de las capturas de La Broca del café (Hypothenemus hampei) con trampas de etanol-metanol e implicaciones sobre el número de trampas. Entomología Mexicana, 3(8), 540-544.
Bustillo, P. A., Cárdenas, M. R., Villalba, G. D., Benavides, M. P., Orozco, H. J., & Posada, F. F. (1998). Manejo Integrado de la Broca del Café Hipothenemus hampei (Ferrari) en Colombia. Chinchiná, CENICAFE. https://biblioteca.cenicafe.org/handle/10778/848
Cardoso, S. A. (1999). Amatepec [Monografía Municipal]. Instituto Mexiquense de la Cultura. Primera Edición. Toluca, Estado de México. https://sic.gob.mx/ficha.php?table=fondo_editorial&table_id=406
Conagua. (2022). Comisión Nacional del Agua Normales climatológicas Estado de México. Recuperado 25 de noviembre de 2022.
Constantino, L. M., Navarro, L., Berrio, A., Acevedo, F. E., Rubio, D., & Benavides, P. (2011). Biologic, morphologic, and genetic aspects of Hypothenemus obscurus and Hypothenemus hampei (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae). Revista Colombiana de Entomología, 37(2), 173-182. https://doi.org/10.25100/socolen.v37i2.9071
Constantino, L. M. (2010). La broca del café, un insecto que se desarrolla de acuerdo con la temperatura y la altitud [Boletin]. Chinchiná, CENICAFE 39.
https://www.cenicafe.org/es/publications/brc039.pdf
Cup of Excellence. (2022a). Ganadores Nacionales. Recuperado 18 de marzo de 2022.
https://cupofexcellence.org/mexico-2021/.
Cup of Excellence. (2022b). Ganadores Nacionales. Recuperado 18 de marzo de 2022.
https://cupofexcellence.org/mexico-2019/.
Cup of Excellence. (2022c). Ganadores Nacionales. Recuperado 18 de marzo de 2022.
https://cupofexcellence.org/mexico-2018.
Escamilla, P. E. (2018). El relevo generacional en el sector cafetalero: La experiencia de los cursos de café para niños en Chocamán, Veracruz, México. Agro Productividad, 11(4), 49-54. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/269
González-Razo, F. D. J., Sangerman-Jarquín, D. M., Rebollar-Rebollar, S., Omaña Silvestre, J. M., Hernández Martínez, J., & Morales Hernández, J. L. (2019). El proceso de comercialización del café en el sur del Estado de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 10(6), 1195-1206. https://doi.org/10.29312/remexca.v10i6.2057
Hernández, M. (1972). La broca del fruto del café [Boletín]. Asociación Nacional del Café. Guatemala. 11.
International Coffee Organization. (2021). Historia del café. International Coffee Organization. Recuperado el 30 de noviembre de 2022. https://www.ico.org/ES/coffee_storyc.asp
Jaramillo, J., Borgemeister, C., & Baker, P. (2006). La broca del café Hypothenemus hampei (Coleoptera: Curculionidae): en busca de estrategias sostenibles de control. Boletín de Investigaciones Entomológicas, 96(3), 223-233. https://doi.org/10.1079/BER2006434
Joaquín, S. (1999). Sultepec [Monografía Municipal]. Instituto Mexiquense de Cultura. Toluca, Estado de México, México. 112.
https://sic.cultura.gob.mx/ficha.php?table=fondo_editorial&table_id=520
Laiton, L. A., Constantino, L. M., & Benavides, P. (2018). Predatory capacity of Cathartus quadricollis and Ahasverus advena (Coleoptera: Silvanidae) on Hypothenemus hampei (Coleoptera: Curculionidae) under laboratory conditions. Revista Colombiana de Entomología, 44(2), 200-205. https://doi.org/10.25100/socolen.v44i2.7319
Mendoza-Hernández, M. E., Gómez-Muñoz, C. E., & Baena-García, D. (1997). Evaluación del daño producido por la broca del café Hypothenemus hampei, en los primeros estados de desarrollo del fruto del cafeto. Revista Colombiana de Entomología, 23(1), 89-95. https://doi.org/10.25100/socolen.v23i1.9878
Ramírez D., González, M., Bello, R., & Romero, B. (2007). Campaña nacional contra la broca del café en México: Operación y Perspectivas. Barrera, J. F., García, A., Domínguez, V., & Cándido, L. (Ed.), La Broca del Café en América Tropical: Hallazgos y Enfoques. Editorial
Sociedad Mexicana de Entomología y el Colegio de la Frontera Sur. México.
https://www.cabi.org/wp-content/uploads/Perez-2006-Coffee-berry-borer.pdf
Rodríguez, D., Cure, J. R., & Cantor, F. (2008). Consideraciones sobre la dispersión de la broca del café Hypothenemus hampei en relación con el empleo de trampas con atrayente. Una revisión. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 2(2), 232-239. https://doi.org/10.17584/rcch.2008v2i2.1191
SIAP. (2020). Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Recuperado 18 de marzo de 2022. http://infosiap.siap. gob.mx/gobmx/ datosAbiertos.php
SENASICA. (2019). Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria.Manual Operativo de la Campaña Contra Plagas del Cafeto [Manual Operativo 2019]. Secretaria de Agricultura y Desarrollo rural.
www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/483908/Manual_Plagas_del_Cafeto_Junio_2019.pdf
Villaseñor, L. A. (1987). Caficultura moderna en México. En: Agrocomunicación Sáenz Colín y Asociados. Caficultura moderna en México. Universidad de Texas. No. 633.7 V553.
- Ricardo Vanegas-Carrillo, José Francisco Ramírez-Dávila, Roberto Rivera-Martínez, Spatial distribution of the Mexican fruit fly complex (Anastrepha spp.) (Diptera: Tephritidae) in Michoacán, México , Revista Colombiana de Entomología: Vol. 47 No. 1 (2021)
- Melisa González Dávila , José Francisco Ramírez Dávila, Agustín David Acosta Guadarrama , Dulce Karen Figueroa Figueroa , Spatial distribution of populations agave weevil Scyphophorus acupunctatus (Coleoptera: Dryophthoridae) in the State of Mexico, Mexico , Revista Colombiana de Entomología: Vol. 50 No. 2 (2024): Vol. 50 Núm. 2 (Jul-Dic, 2024)
Similar Articles
- Santos Leiva-Espinoza, Manuel Oliva-Cruz, Karol Rubio-Rojas, Jorge Maicelo-Quintana, Manuel Milla-Pino, Use of color traps and alcoholic attractants for the capture of the coffee berry borer (Hypothenemus hampei) in highly infested coffee plantations , Revista Colombiana de Entomología: Vol. 45 No. 2 (2019)
You may also start an advanced similarity search for this article.
Accepted 2023-02-28
Published 2023-01-03
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Authors retain the copyright on their work and are responsible for the ideas expressed in them. Once a manuscript is approved for publication, authors are asked for a publication license for the term of legal protection, for all territories that allows the use, dissemination and disclosure of the same.