Main Article Content

Authors

Through participatory research two methods for sampling the abundance of coffee berry borer (CBB) populations were compared in the field with the objective of contributing to the integrated management of this insect. This experiment was carried out on 11 farms: four in Quimbaya, two in Belalcazar, one in Viterbo, three in Balboa and one in Risaralda. One commercial coffee plot was selected from each farm and CBB infestation was evaluated using two methods: 30-Branch Method (the number of green fruits per branch and the number of fruits infested by CBB are quantified, followed by determination of percent infestation).   Measure Method (initially, the distance that contains 50 green fruits is assessed through direct measurement in100 branches; this distance is then used to make the monthly samplings counting the fruits infested in only 30 branches; finally the percent infestation is determined). The 30-branch sampling plan obtained similar results to the measure method, but the latter requires less time. The different levels of CBB infestation were similar between the two sampling methods. The coffee growers show interest in continuing to evaluate this new sampling method (measure method). They indicated that with this new sampling method they can save more time.

TRUJILLO-E., H. I., ARISTIZÁBAL-A., L. F., BUSTILLO-P., A. E., & JIMÉNEZ-Q., M. (2006). Evaluation of methods to quantify populations of the coffee berry borer Hypothenemus hampei (Ferrari) (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae), in farms of coffee growers experimenters. Revista Colombiana De Entomología, 32(1), 39–44. https://doi.org/10.25100/socolen.v32i1.9356

ARÉVALO, A., M. 2002. Primeros Frutos de la Investigación Participativa con Agricultores en Corpoica. PRONATTA-Corpoica. Bogota Colombia. 170 p.

ARISTIZÁBAL, A., L. F.; SALAZAR, E., H. M.; MEJÍA, M., C. G. 2002. Informe Final del Proyecto Manejo Integrado de la Broca del cafeto CFC/ICO/02 1998 2002. Un informe de las actividades del proyecto en Colombia, Guatemala, Honduras, México y Jamaica. Parte I. Investigación Participativa con Agricultores en el Manejo Integrado de la Broca del Café en Colombia. Convenio ICO – CFC – CABI Bioscience – FEDERACAFÉ – CENICAFÉ. Chinchiná, Caldas, Colombia. Enero 2002, p. 11 101.

ARISTIZÁBAL, A., L. F.; JIMENEZ Q. M.; TRUJILLO E. H. I. 2003. Memorias IV Encuentro de Caficultores Experimentadores. Manejo Integrado de la Broca del Café a través de Investigación Participativa. Convenio Colciencias Federacafé – Cenicafé. Fundación Manuel Mejía, Chinchiná diciembre 10 y 11 de 2003. 42 p.

ARISTIZÁBAL, A., L. F.; BUSTILLO P. A., E.; JIMENEZ Q. M.; TRUJILLO E. H. I.2004. Memorias V Encuentro de Caficultores Experimentadores. Manejo Integrado de la Broca del Café a través de Investigación Participativa. Convenio Colciencias Federacafé – Cenicafé. Fundación Manuel Mejía, Chinchiná septiembre 21 y 22 de 2004. 70 p.

ASHBY, J. A. 1992. Manual para la evaluación de tecnologías con productores. IPRA/ Centro Internacional de Agricultura Tropical CIAT, Cali (Colombia). 127 p.

ASHBY, J. A.; GARCIA, T.; HERNÁNDEZ, L. A. 1999. Investigación participativa con productores: Una metodología orientada a la vinculación temprana y activa de los destinatarios potenciales de las tecnologías. Centro Internacional de Agricultura Tropical, CIAT. Tomado de: http: //WWW. ciat.cgiar.org./tropicleche/48795.html

BAKER, P. S. 1999. La broca del café en Colombia; Informe final del proyecto MIP para el café DFID – Cenicafé – CABI Bioscience (CNTR 93/1536 A). Chinchiná (Colombia), DFID. 154p.

BENTLEY W. J. 1997. Informe de la misión de consultoría a Colombia. Proyecto ODA –IICB-Cenicafé. No publicado. Cochabamba (Bolivia). 28 p.

BENTLEY, W. J.; BAKER, S. P.; ARISTIZÁBAL, A. L. F.; CAMPOS, O.; CHILAN, W.; GARCIA, A.; JARQUÍN, R.; MEJÍA, C. G.; MUÑOZ, R., LARCO, A., SALAZAR, E. H. M. 2002. Manual for collaborative research with smallholder farmers. “What we learned from the CFC IPM coffee project”. CABI Commodities. Egham, Surrey TW20 9 TY UK. May 2002.)

BUSTILLO, P., A. E.; CÁRDENAS, M., R.; VILLALBA, G., D. A.; BENAVIDES, M., P.; OROZCO, H., J.; POSADA, F., F. J. 1998. Manejo integrado de la broca del café Hypothenemus hampei (Ferrari) en Colombia. Centro Nacional de Investigaciones del Café CENICAFÉ. Chinchiná (Colombia). 134 p.

BUSTILLO, P., A. E.; MEJIA M. C. G. 2003. Un plan de muestreo más rápido para determinar la infestación de broca en un cafetal. Memorias, Curso Tecnología y Equipos de Aspersión para el Control de la Broca del Café. Chinchiná (Colombia), Marzo

-27, 2003. 40 p.

CASTELLANOS, C. P. A.; GIRALDO, C., M. J.; MUÑOZ, V. C. I.; RAMÍREZ, R., C. A.; RIOS, G. G.; RIOS, G. W. 1999. Manual para la investigación en fincas de productores. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria CORPOICA, SENA. Manizales (Colombia). 178 p.

CENTRO NACIONAL DE INVESTIGACIONES DE CAFÉ. 1993. Cenicafé. Como determinar la infestación de broca en un cafetal. Brocarta N° 5. 2 p.

CENTRO NACIONAL DE INVESTIGACIONES DE CAFÉ. 1993. Cenicafé. Otra forma de conocer la infestación por broca en un cafetal. Brocarta N° 6. 2 p.

DECAZY, B. 1988. Control de la broca del café Hypothenemus hampei. In: PROMECAFE, diez años de labores 1978-1988. Informe Guatemala, PROMECAFE. p 53-72.

DUQUE O. H.; CHAVES C. B. 2000. Estudio sobre la adopción del manejo integrado de la broca del café. Chinchiná, (Colombia). Cenicafé. 100 p.

FEDERACIÓN NACIONAL DE CAFETEROS DE COLOMBIA. 1995. Manejo Integrado de la Broca. Boletín de Extensión. No. 76: 1-25.

MONTOYA, R. E. C. 1997. Estudio de muestreo estadístico para estimar la infestación causada por la broca del café. Cenicafé 48 (3). p. 156-172.

RÉMOND, F.; CILAE, C.; VEGAR, M. I.; GONZALEZ, M. O. 1993. Méthologie déchantillonge pour estimer les attaques des baies du caféier par lles scolytes Hypothenemus hampei Ferr. Café Cacao Thé (Francia). 37(1): p 35–52.

STROUD, A. 1993. Conducting on farm experiments. Centro Internacional de Agricultura Tropical CIAT. Cali (Colombia). 118 p.

TRIPP, R.; WOOLLEY, J. 1989. La etapa de la planificación de la investigación en campos de agricultores: Identificación de factores para la experimentación. CIMMYT y CIAT México D. F. (México) y Cali (Colombia). 85 p.

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.